FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Okul Korkusu Nedir? Nasıl Yenilir?
Okul Korkusu Nedir? Nasıl Yenilir?

Okul Korkusu Nedir? Nasıl Yenilir?

598

OKUL KORKUSU-NEDENLERİ ve NASIL BAŞA ÇIKILIR?

Yarıyıl tatili biterken çocukların çok sık rastladığı bir problemden bahsetmek istiyorum. ’Okul Korkusu.’’ Bazı ebeveynler çocukları okula başlarken bir heyecan bir sevinç içinde olurlar ancak bu heyecan, sevinç her aile için aynı şekilde devam etmez. Bazı ailelerde bu heyecanın ve sevincin yerini endişe ve korku almaya başlar. Çocukları okula gitmek istememeye ve okuldan korkmaya başlar. Okula geldiklerinde hemen okuldan ayrılmak, ailelerinin yanında olmak isterler. Ailelerinden ayrı,okulda zaman geçiremezler çünkü hemen içlerini bir korku kaplar ve endişeye düşerler. Çocuğun okula gitmek istememesi, okulda ailesinden ayrı kalmaması ve sürekli annesinin yanında kalma isteği okul korkusu(Okul fobisi) olarak isimlendirilmektedir.

OKUL KORKUSUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Okul korkusu sekiz yaş altı çocuklarda genellikle sıcak, sevecen aile ortamından anneden ya da anne yerine geçen kişiden ayrılma korkusu ile karakterizedir. Sekiz yaş üstü çocuklarda ise sosyal fobi belirtileri ile kendini gösterir. Okul korkusu bir çok nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenler; ayrılık kaygısı,psikososyal örselenmeler veya çevresel olaylar karşısında hissedilen çaresizlik olabilir.

OKUL KORKUSU İLE BAŞA ÇIKMADA ANNE BABA YAKLAŞIMI NASIL OLMALI?

Anne babaların rolü daha çok okul korkusunun önlenmesi veya diğer bir deyişle çocuğun böyle bir sorunu yaşamamasına yönelik olabilir. Çocukta okul korkusu oluştuktan sonra anne babaların mümkün olan en kısa sürede uzman yardımı almaları ve uzman ile iş birliği yapmaları sorunun çözümünde oldukça önemlidir.

ÇOCUKTA OKUL KORKUSU OLUŞMAMASI İÇİN ANNE-BABALARIN YAPMASI GEREKENLER;

  • Eğitim öğretim faaliyeti başlamadan önce çocuk duygusal olarak okula hazırlanmalı, okul ile ilgili olumlu duygu ve düşünceler oluşturulmalıdır.
  • Okul alışverişi çocuk ile birlikte yapılmalı ve bu alışverişin eğlenceli geçmesine özen gösterilmelidir.
  • Okul başlamadan önce çocuğa okulda ne olacağı,neler yapılacağı hakkında bilgi verilmeli ve çocuk okulda bir sorun yaşarsa kiminle görüşebileceği çocuğa anlatılmalıdır.
  • Çocuğun korku ve kaygıları anlamaya çalışılmalıdır.Bu kapsamda çocuğa yaşadığı korkunun ne kadar zor olduğunun bilindiği ifade edilmelidi ve her şeyin yoluna gireceğine dair umut verilmelidir.
  • Çocuk kendi başına bir şeyler yapması için cesaretlendirilmeli ve bunu yapabildiği zamanlarda ödüllendirilmelidir.
  • Çocuğa okula gitmesi için ödül/rüşvet verilmemeli,mümkün olduğunca okula gidiş normal/doğal bir durum olarak görülmelidir.
  • Çocuk okula bırakıldıktan sonra tekrar tekrar dönüp kontrol edilmemeli ve bırakılma esnasında kaygılı,üzüntülü yüz ifadesi olmamasına özen gösterilmelidir.


Psikolojik Danışman & Aile Danışmanı