FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Mindful Eating Nedir?
Mindful Eating Nedir?

Mindful Eating Nedir?

827

Herkese merhaba,

Bugün son yıllarda dünyanın yakından takip ettiği ve Türkiye’de ise yeni yeni karşımıza çıkmaya başlayan mindfulness yani bilinçli farkındalık kavramı ve beslenme üzerindeki etkilerinden bahsetmek istiyorum.

Obezite tedavisinde genellikle kalori kısıtlaması odaklı kilo kaybı hedeflenir ancak davranış değişikliği olmadığında kilo verdikten 1 yıl içerisinde başlangıç ağırlığa geri dönülür, bu durum aşırı yeme davranışına ve strese neden olur. Bu sebeple son yıllarda geleneksel diyet tedavisi yerine mindful eating umut verici bir alternatif yaklaşım olarak bilinmektedir.

Mindful Eating Nedir?

Benimde uzun zamandır merak ettiğim ve araştırdıktan sonra kendi hayatımda uyguladığım ve etkisini gördüğüm bir yeme şekli olan mindful eating yani yeme farkındalığı, ne yediğinden çok nasıl ve neden yeme davranışının oluştuğunu fark ederek, fiziksel açlık-tokluk kavramını içselleştirip, duygu ve düşüncelerin etkisinin de farkında olarak, çevresel etkenlerden etkilenmeden, besin seçimlerini yargılamadan, o anda tüketilecek olan besine odaklanarak yeme şeklidir.

Mindful eating yemek yemenin psikolojik tarafına odaklanarak kalıcı yaşam tarzı değişikliği, kilo kaybı, sağlıklı yaşam ve mutluluğu hedefler

Farkındalıklı beslenmeyi hayatımızda uygulamak için ipuçları:

  • Yemek yiyeceğiniz zaman direkt yemek yeme eylemine geçmeyin, kendinize 1 dk verin. Açlığınızı sorgulayın, gerçekten aç mısınız yoksa stresli veya üzgün müsünüz? Buna karar verdikten sonra yeme eylemine geçebilirsiniz.
  • Daha yavaş yemek yiyin, beynimize tokluk sinyalinin gitmesi 20 dakikayı bulur. Bu nedenle yemek sürelerinizi 20 dakika ve daha uzun tutmaya çalışın.
  • Yemek yerken bilgisayar, televizyon, telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın.
  • Yiyeceğiniz besini daha küçük parçalara ayırın. Her lokmayı aldıktan sonra yavaş yavaş çiğneyerek, yediğinizin farkında olun.
  • Doydunuz mu? Daha fazla yemeye ihtiyacınız var mı? Bunları sorgulayarak yemeye devam edin.
  • Doyduğunuzu hissettiğiniz zaman yemeyi bırakın.


Diyetisyen