Türk Medeni Kanun’unda bir kişi en fazla kaç kişiye vasilik yapabilir konusunda ayrıntılı bir düzenleme bulunmamaktadır.
V. Vasilikten kaçınma sebepleri Türk Medeni Kanunu madde 417: Aşağıdaki kişiler vasiliği kabul etmeyebilirler:
l. Altmış yaşını doldurmuş olanlar,
2.Bedensel engelleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar, (1)
3. Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,
4. Üzerinde vasilik görevi olanlar,
5. Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, hâkimlik ve savcılık mesleği mensupları.
Türk Medeni Kanunu 417/3 bendinde; dörtten çok çocuğun velisi olanların ve üzerinde vasilik görevi bulunanların vasiliği kabul edemeyeceği şeklinde bir düzenleme bulunmaktadır. Bu durumun ispatlanması için nüfus kayıtları ve mahkeme ilamları ile dörtten fazla çocuğun velayetinin kişinin kendisine verildiği bilgiler sunulması gerekmektedir. Örneğin, evlilik birliğinin devamı aşamasında vasinin beş çocuğunun bulunması halinde işbu madde hükmü uygulanmamaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi tarafından velayetin, vasi tayin edilen kişiye verilmesi halinde veya evlilik dışı doğmuş çocukların annelerinin doğal olarak velisi olması halinde işbu madde hükmü uygulanmaktadır.
Türk Medeni Kanun’unda 417’nci maddesinin dördüncü fıkrasında, üzerinde vasilik görevi olanların da vasilikten çekinebileceği durumlar düzenlenmiştir. Madde metninde emredici bir hüküm olmadığından kişinin birden fazla vasilik görevi yürütmekte olması tek başına vasi tayinine engel teşkil etmemektedir. Ancak, vasi tayin edilen kişiye itiraz etme hakkı tanınmaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi tarafından vasi tayin edilen kişi, Türk Medeni Kanun’unun 422’nci maddesi kapsamında vasilik kararın kendisine tebliğinden itibaren 10 gün içinde karara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Vesayet makamı tarafından vasi tayin edilen kişinin yaptığı itiraz yerinde bulunması halinde vasilikten çekilme talebi kabul edilerek yeni bir vasi ataması yapılmaktadır.
Gizem Gonce
Avukat