Diş çıkarma neredeyse tüm ebeveynleri korkutan dönemlerden biridir. Bebeklerde diş çıkarma dönemlerinde huzursuz, uyku düzeni değişikliği, hafif dereceleri 37-38 dereceye varan ateş yüksekliği, ağızdan bol miktarda salya akması görülebilir. Hatta bazı bebeklerde ağızdan salya gelmesi diş çıkmaya başlamadan 1 hatta 2 ay önceden başlayabilir.
Peki bu dönemde nelere dikkat etmeliyiz?
- Öncelikle diş çıkarma sırasında hafif ateş ve hafif sulu kıvamda dışkılama olabilir fakat 38 dereceyi geçen ateş yüksekliği, bol sulu dışkılama beklenen bir şey değildir ve bu durumda mutlaka doktor kontrolü gereklidir.
- Bebeğin ağrısı nedeniyle huzursuzluğu olacaktır bu durumda ağrı kesiciler hekime danışarak kullanılabilir.
- Ayrıca bebeğinizi dişinin çıkacağı bölgeye elinizle hafif masajlar yapmak onu rahatlatacaktır.
- Parmak gıda aldığı dönemde iseniz parmak gıdaları 5 dk kadar buzlukta beklettikten sonra vermeyi deneyebilirsiniz.
- Soğuk şeyleri dişinin çıkardığı bölgeye değdirdiğinde rahatladığını görebilirsiniz.
- Bu dönemde bebeğinizle daha sık ten temasında bulunup onun yanında olduğunuzu hissetmesini sağlamakta ona huzur verecektir.
- Burada çok önemli bir konuya da değinmek istiyorum. Diş çıkmasını kolaylaştıran ilaç, diş çıkarıcı ampul diye bir şey yoktur. D vitamininin ampul şeklinde olan formunu kimler uydurduysa artık böyle bir etkisi var diye kullanan aileler ya da kullanmak isteyen aileler oluyor. Böyle bir uygulama yok ve kesinlikle yanlış. D vitamini evet kemik gelişimini destekler ama uygun dozda düzenli olarak alınması gerekir. Fazlaca alınması bebeklerde zehirlenmeye, böbrek taşı oluşumuna ve böbrek yetmezliğine kadar götürebilir.
Lütfen herhangi bir ilacı kullanmadan önce doktorunuza mutlaka danışın.
Sağlıklı günler
Uzm.Dr. Kübra Cenkçi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı