Tecrübeli bir anne için çok kolay gibi görülen bebek bezi değişimi, tecrübesiz annelerin en fazla zorlandığı konulardan birisidir. Günde ortalama 6-7 defa bebeklerin bezini değiştirmek gerekir.
Bez bölgesi bebeğin cildine temas eden idrar ve kakanın etkileri nedeniyle, cildin en çok hasar görebileceği bölgedir. Özellikle kız bebeklerde olmak üzere İdrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için doğru bez değişimi önemlidir.
Bebek Bezi Nasıl Değiştirilir?
Öncelikle gerekli malzemeleri kolunuzun uzanabileceği kadar bir mesafeye koyunuz. Bebeğinizi sırtüstü minderin üzerine yatırın, bir elinizle iki ayağını tutarak kaldırın, kakasının kaba temizliğini tuvalet kağıdı ile önden arkaya doğru tek harekette yapın.
Bezin kirli kısmını dürerek öne doğru çekin ve bebeği, bezinin daha temiz kısmı üzerine veya temiz bir örtü üzerine alın. Kasıkları ve tüm boğum aralarını, deri kıvrımlarını ıslak mendil veya pamukla iyice temizleyin.
Bu işlemi yaparken önemli olan, Kız bebeklerde temizliğin her zaman yukarıdan aşağıya doğru yapılmasıdır. Her defasında temiz bir bezle ve tek harekette silinmelidir. Burada en çok yapılan hata, yukarıdan aşağıya doğru silindikten sonra, ıslak mendil veya pamuğun katı değiştirilerek aşağıdan yukarıya doğru tekrar kullanılmasıdır. Bu durum çevreye yayılmış olan kaka artıklarının, bebeğin idrar kanalına doğru getirilmesine neden olmaktadır.
Erkek bebeklerin alt temizliğine ilk önce kasıklardan başlanmalı, penisi çok çekmeden ucuna doğru, deri kıvrımları yumuşak ve tek seferlik hareketlerle silinmelidir.
İşlem sonunda bebeğin altının tamamen temiz ve kuru olmasına özen gösterilmelidir. Temizlik sonunda Ellerinizi temizleyin. Pişik önleyici kremi, ince bir tabaka halinde tüm bezli bölgeye yayarak sürün. Bezi bağlamadan önce biraz havalandırın. Bezi kapatın ve bebeği giydirin.
İşte hepsi bu kadar :)
Uzm.Dr. Alp Tunç
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı