FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Aynı Zamanda Görev Yapmak Üzere Birden Fazla Vasi Tayini
Aynı Zamanda Görev Yapmak Üzere Birden Fazla Vasi Tayini

Aynı Zamanda Görev Yapmak Üzere Birden Fazla Vasi Tayini

481

Türk Medeni Kanunu uyarında; gerekli olan durumlarda, görevi birlikte veya vesayet makamı tarafından belirlenen yetkileri ayrı ayrı yerine getirmek üzere birden çok vasi atanabileceği, rızaları bulunmadıkça birden çok kimsenin vesayeti birlikte yürütmekle görevlendirilemeyeceği düzenlenmiştir.

Genel kural, vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesi Hâkimliğince vasi tayini yapılırken bir kişi atanmasıdır. Fakat iş yoğunluğu, vesayet altında bulunan kişinin mallarının başka yerlerde de olması gibi özel sebepler dikkate alındığında her bir işin yapılması için ayrı vasi ataması yapılması mümkündür.

Vesayet makamı tarafından vesayet altına alınan kişiye ait malların yönetimi için birden çok kişi de vasi olarak atanabilmektedir. Burada önemli olan husus atanacak olan vasilerin işi birlikte yürütmek için rızalarının bulunmasıdır. Şayet her iki vasinin de birlikte işin yönetimi hakkında rızası bulunmuyorsa bu halde vasi olmaları mümkün değildir.

Vesayet makamı tarafından birden çok vasi tayini kararı verildiğinde, vasilerin görevleri ve yetkileri açıkça belirtilmek zorundadır. Türk Medeni Kanunu madde 413; Vesayet makamı, bu görevi yapabilecek yetenekte olan bir ergini vasi olarak atar. Gereken durumlarda, bu görevi birlikte veya vesayet makamı tarafından belirlenen yetkileri uyarınca ayrı ayrı yerine getirmek üzere birden çok vasi atanabilir. Rızaları bulunmadıkça birden çok kimse vesayeti birlikte yürütmekle görevlendirilemez.


Avukat