FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Pandemi Sürecinde Çocukların Haz Noktası
Pandemi Sürecinde Çocukların Haz Noktası

Pandemi Sürecinde Çocukların Haz Noktası

534

Herkesin zevk aldığı uğraşlar vardır. Bu uğraşların temeli çocukken mutlu olunan etkinliklere bağlıdır. Çocukluk yaşlarında edinilen hobi ve sosyal aktiviteler çocukların psikososyal gelişimlerine faydalı olmaktadır. Bununla beraber çocukların 3 yaş itibari ile sosyal aktivite ve hobilere yönlendirilmesi çocuğun fiziksel açıdan da gelişimlerine fayda sağlayacaktır.

Çocukların zevk aldığı bir hobisi veya uğraşı olması, özgüven gelişimi ve sosyal ilişkilerinin gelişmesi açısından çok önemlidir. Çocukların gelişimi için öğrendikleri oyunlar, edindikleri bir sürü bilgi vardır. Bunlar olurken bir yandan da çocuk ilgisini çeken şeylere daha fazla hevesli, diğer yandan ilgilisini çekmeyen aktivitelere karşı da isteksiz bir yaklaşım sergiler. Anne-baba açısından sergilenmesi gereken davranış, çocuğunun aktif olduğu alanı gözlemlemek ve bu alanda çocuğuna yol gösterici olmaktır.

Çocuklar için; çeşitli spor dalları, drama, müzik aletleri, okuma faaliyetleri, ince motor becerisini geliştiren faaliyetler, matematiksel işlemler gibi bir çok sosyal aktivite bulunmaktadır. Matematiksel faaliyetlerden hoşlanmayan ya da dramadan keyif almayan bir çocuk olabilir. Bu durumda ebeveynler asla ve asla çocuklarını zorlamamalıdır. Çocuklarının da bir birey olduğunu bilmeli ve onun istek ve arzuları doğrultusunda hareket etmelidirler. Zoraki yaptırılan bir faaliyetin sonra ki yıllarda etkisini göstereceği unutulmamalıdır!

Çocukların bir hobisinin olmasının, diğer bir avantajı ise çocuğa hedef belirleme ve sürdürme becerisini katmasıdır. Çocukların zevk aldığı bir aktivite onları planlı olmaya, planlı bir ilerlemeden sonra da başarıya götürecektir. Başarılı olduğu zaman aldığı haz onu motive edecektir. Sonra ki süreçlerde de kendisine yeni aktiviteler bulmak konusunda atak bir çocuk olacaktır.

Çocukluk yaşlarında temel hedef çocuğun becerisinin hangi yönde olduğunun bulunmasıdır. Belirlenen sosyal aktiviteden sonra, bu konuda çocuğa yardımcı olmak gerekir. Gerekli imkanlar mümkün ise sağlanmalıdır. Gelişen ve değişen toplumumuzun en temel sorunu ‘teknoloji bağımlılığı’ dır. Bu sebeple çocukların sosyal aktiviteleri bilgisayardan bir oyun açmak ve tüm gün onunla oynamak olmuştur. Çocukların sağlıklı bir psikososyal gelişimi için, bir sosyal aktivitesi olması faydalı olacaktır. Fakat bu sosyal aktivite asla ve asla bir bilgisayar oyunu değildir! Çocuklarımızı bilinçlendirdiğimiz ve özgüveni sağlam bir nesil yetiştirmek ümidiyle…


Uzman Psikolog