FİRMA KAYIT
Geri Bildirim
Çocuğunuz Yaşıtlarıyla İlişki Kuruyor Mu?
Çocuğunuz Yaşıtlarıyla İlişki Kuruyor Mu?

Çocuğunuz Yaşıtlarıyla İlişki Kuruyor Mu?

1191

Yaşamın en önemli dönemi olan bebeklik ve çocukluk çağı zihinsel, fiziksel, dil gelişimi ve sosyalleşme becerilerinin ilk temellerinin atıldığı dönemdir. Bu dönemde iyi bir gözlemci olmak bebeğin ve çocuğun gelişim basamaklarını özenli bir şekilde takip etmek büyük önem taşımaktadır. .

Nitekim gelişim basamaklarında gecikmeler ya da gelişim basamaklarının karşılanmaması otizm, yaygın gelişimsel bozukluk, öğrenme bozuklukları, dil ve sosyalleşme bozuklukları gibi birçok çocuk gelişimi problemine neden olabilmektedir.

Henüz 6 aylık bebeklerin bir başka bebeği fark edebilmesi ile akran farkındalığı ilk kez oluşmaya başlamaktadır, bu süreç 2 yaşa kadar meraka yönelik ve basit oyun arkadaşlığı şeklinde devam eder. 

2 yaşındaki çocuk ise yaşıtını fark ederek yanına gitmek, oyuna çekiştirerek davet etmek, fiziksel olarak temas etmek ister, göz teması kurar ve basit mimikleri taklit eder. Henüz uzun süreli bir oyun arkadaşlığı sürdüremese de yanında bir akranının olmasından hoşnuttur. 

3-4 yaş arasında çocuklar yaşıtlarına ilgilidir ve anne babanın tanıştırması ile yanlarına giderek artık konulu bir oyun oynayarak birbirlerini taklit etmeye, akranının davranışlarından öğrenmeye başlarlar. Üstelik bu dönemde dil gelişimleri sayesinde birbirleriyle sürekli sözel iletişimde bulunurlar. 

5-6 yaş arası çocukların hayal gücü fazlasıyla gelişmiş ve günün büyük bir bölümünü yaşıtlarıyla oyun oynayarak,  birbirleriyle rekabet ederek ve dostluk ilişkisi kurarak geçirirler. Bu dönemde çocuğunuzun “en sevdiği arkadaşı” kavramı oluşur. 

Eğer çocuğunuzun sosyalleşme ve akran ilişkisi kurma becerilerinin eksik olduğunu ya da hiç gelişmediğini gözlemliyorsanız mutlaka bir uzmana başvurunuz.


Klinik Nöropsikolog